El Temps d’Avellana 2025 reafirma el compromís institucional i empresarial amb el sector de l’avellana en un context marcat pels reptes climàtics i de mercat. En la seva vuitena edició, l’esdeveniment coordinat per l’Oficina Tècnica de l’Avellana, gestionada pel centre tecnològic Eurecat, vol posar en valor els productors, els elaboradors de producte amb avellana i la cultura d’aquesta fruita seca com a patrimoni gastronòmic i identitari del territori.
Amb la presència de:
Regidora de Reus: Noemí Llauradó
Diputació de Tarragona: Noemí Llauradó
Cap del SSTT de Tarragona: Gloria Tibau
President de la Cambra de Comerç de Reus: Mario Basora
La taula rodona Romesco com a motor econòmic i turístic, emmarcada dins el I Congrés del Romesco de Tarragona, posarà el focus en el paper clau dels ingredients i productors del territori en la identitat d’aquesta salsa emblemàtica. De 11.30 a 12.30 h, Ester Gomis Fortuny (DOP Avellana de Reus), Montserrat Gelonch (DOP Siurana) i Maria Rosa Blanch (DO Tarragona) compartiran la seva visió sobre com la qualitat certificada i l’origen dels productes donen valor afegit al romesco i alhora reforcen la projecció econòmica i turística de les nostres comarques.
Nova edició de la Fira de l’Avellana de la Selva, que enguany celebra el seu 30è aniversari, 30 anys donant valor i reconeixement al producte estrella del municipi, als i les productores, veïns i veïnes.
A la programació no hi faltaran el sopar popular, la recreació nocturna al Castell de Brunyola, la Cursa Avellana Límit, el Showcooking amb Arnau París o l’espectacle de Quim Masferrer, entre altres propostes.
Més informació a brunyola.cat
La ruta teatralitzada a la Boca de la Mina de Reus a càrrec de l’actriu reusenca María Bravo, ens porta a fer un viatge al Reus del 1900 per descobrir alguns personatges, anècdotes i indrets patrimonials del passeig més famós de la ciutat. El personatge de la venedora d’anissos és l’eix conductor de la ruta guiada, que ens convida també a resseguir l’aportació de les dones a la construcció de la ciutat.
Una ruta costumista que preten donar èmfasis i valor a la memòria oral dels nostres avantpassats a través d’un recorregut d’una hora que s’inicia a l’entrada del passeig i acaba a dalt de tot, on trobem joies arquitectòniques com el Pere Mata o llocs hidràulics de la vila com el molí, la bassa o la mateixa mina.
Més informació i reserves a codoleducació.com
Berenars saludables a càrrec de Con eSe de salud, amb la col·laboració dels Mercats de Reus, la Cambra de Comerç de Reus i la DOP Avellana de Reus. L’activitat tindrà lloc a ExproReus, de 17.30 a 18 h, a l’espai Reus Ciutat de la Ciència i la Innovació, a la caseta del sector agroalimentari.
A càrrec d’Antònia Farré i Jaume Salvat (veus) i Joan Martínez (acordió).
A través d’un relat vivencial i d’un recorregut poètic, ens endinsarem en el món de l’avellana per conèixer encara més aquesta fruita, filla no només del vent sinó dels nostres camps, de la nostra terra i de la nostra cultura.
Exposició dels treballs seleccionats del concurs de dibuix “Dibuixa Avellanes”, realitzats per alumnes de primària del Camp de Tarragona, una mostra que posa en valor la creativitat infantil i la connexió de les noves generacions amb l’avellana i el paisatge que l’envolta.
El 16 d’octubre, a les 19 h, la Seu de la Unió de Pagesos de Reus acollirà la Jornada Tècnica “Requeriments de fred en el cultiu de l’avellaner”, amb les ponències de Jordi Sordé Martí i Verònica Casadó Llop, de l’ADV de l’Avellana i Cultius Mediterranis. Aquesta activitat és una Jornata PATT.
Una sessió gratuïta i oberta a tothom, que també es podrà seguir en línia, per aprofundir en el coneixement tècnic d’un conreu clau al nostre territori.
La xerrada amb tast “Com introduir l’avellana en un obrador de pa”, a càrrec de Forn Sistaré, mostrarà noves maneres d’incorporar la DOP Avellana de Reus a la fleca artesana. L’acte tindrà lloc al Mercat Central de Reus a les 12 h. Activitat gratuïta i oberta a tothom. Més informació a mercatsdereus.cat.
L’exposició “La pell de l’avellana” es podrà visitar al Palau Bofarull de dimarts a dissabte, d’11 a 13 h i de 17 a 20 h, amb entrada gratuïta. Una mostra de retrats fotogràfics que dona rostre a les productores i posa en primer pla les persones que fan possible la cultura i la qualitat de l’avellana del nostre territori.
En primer lloc ens endinsarem a l’Institut Pere Mata de Reus a través d’una emocionant visita teatralitzada. Farem un viatge enrere en el temps i coneixerem l’arquitectura, la decoració i l’estil modernista que impregna aquest espai que, alhora, va ser un model en la cura dels malalts mentals a principis del segle XX.
Descobrim l’Institut Pere Mata, una de les joies modernistes de la ciutat, obra de Domènech i Montaner, d’una forma captivadora i plena de sorpreses. Ens deixarem fascinar per l’època en què Reus va esdevenir la segona ciutat de Catalunya!
L’experiència s’acaba també amb un petit concert de música d’època i a més un Vermut de Reus al jardí. Us hi esperem!
Més informació i reserves a codoleducació.com
Sensacions d’Avellana. Mindfulness entre avellaners és una experiència per desconnectar del soroll diari i reconnectar amb un mateix, envoltats de natura i avellaners. L’activitat tindrà lloc a Ca Rosset, de 10 a 12 h. Preu: 33 €. Cal inscripció prèvia i compra de tiquets a la seva web. Contacte: 699 100 901. Es recomana portar roba còmoda, calçat d’esport i una esterilla.
Postres de Músic a Cal Sendra amb degustació d’avellanes DOP Reus de collita pròpia i moscatell de Montbrió, acompanyats d’actuació musical. L’activitat tindrà lloc de 18 a 21 h al carrer Hospital, 1 de Reus.
De les 10 a les 12 h, a l’Aleixar i Maspujols, es farà l’activitat “El paisatge pictòric i literari de l’avellana”, una sortida per descobrir la relació entre natura, art i paraula en el territori avellaner. En grup reduït i amb inscripció prèvia a codoleducacio.com, l’experiència té un cost de 10 € i ofereix una mirada cultural i sensible sobre l’avellana i el seu entorn.
La visita guiada i tast entre avellaners és una experiència immersiva per conèixer de prop el conreu de l’avellana, descobrir-ne la història i les varietats i acabar amb una degustació al mateix camp. Una manera autèntica de connectar amb el territori i la pagesia que dona vida a l’avellana a Brunyola
Cal inscripció prèvia
Contacte i inscripcions: esclovellana@gmail.com – Tel. 690 710 591
La xerrada Avellana de Reus al món (1960/90), a càrrec d’Albert Pujol, repassarà la projecció internacional d’aquest fruit en dècades clau per al sector. L’acte se celebrarà a la Llotja a les 19 h. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a inscripcions@cambrareus.org.
El lliurament dels Premis “Dibuixa Avellanes” reconeixerà els millor dibuixos dels alumnes de les escoles de Reus que han participat en el concurs. Els dibuixos guardonats, mostren la mirada creativa dels més petits sobre l’avellana i el seu paisatge, i posant en valor el vincle entre educació, territori i cultura agrícola.
La Festa de l’Avellana omplirà el centre de Reus d’activitats per a tots els públics. Hi trobareu casetes de productors i indústries amb venda directa de productes elaborats amb avellana, tallers infantils de panellets i manualitats, i un escenari amb showcookings per descobrir nous sabors i receptes. La jornada comptarà també amb la cercavila Zeuzera Pyrina, amb una actuació prevista entre les 13:30 i les 14:00 h que recorrerà el carrer Llovera des de la plaça Prim i hi tornarà per posar el ritme festiu a la diada.
A les 19 h tindrà lloc l’acte institucional de lliurament dels guardons DOP Avellana de Reus (4a edició), una cita que reconeix persones, empreses i iniciatives vinculades al sector. L’esdeveniment comptarà amb una copa de benvinguda, música en directe i la presència d’autoritats, en un ambient festiu que posa en valor la qualitat i el compromís de l’avellana del territori.
Assistència exclusiva per invitació
La visita a la Trencadora permet conèixer l’obrador i la botiga on es conserva la maquinària de fusta creada per l’inventor reusenc Salvador Baldrich, patentada l’any 1920. L’experiència es completa amb un tast i una degustació de productes elaborats amb avellanes, un viatge al passat i al present d’aquest fruit emblemàtic del territori.
Cal inscripció prèvia
Contacte i reserves: info@latrencadora.com – Tel. 977 841 038
De les 10 a les 12 h, a l’Aleixar , es farà l’activitat “El paisatge pictòric i literari de l’avellana”, una sortida per descobrir la relació entre natura, art i paraula en el territori avellaner. En grup reduït i amb inscripció prèvia a codoleducacio.com, l’experiència té un cost de 12 € i ofereix una mirada cultural i sensible sobre l’avellana i el seu entorn.
Durant tot el mes d’octubre, les millors pastisseries de Reus oferiran una selecció especial de productes elaborats amb avellana, posant en valor la creativitat dels mestres pastissers i la qualitat certificada de la DOP Avellana de Reus en la rebosteria local.
La Jornada Gastronòmica Sabors d’Avellana, organitzada per la Cambra de Comerç de Reus, oferirà un showcooking amb el Restaurant El Castell (Mohamed) i la col·laboració de Torrons Vicens. L’acte, vinculat a la Regió Mundial de la Gastronomia 2025, comptarà també amb el Vi Novell de la Festa del Vi Novell de Reus i l’oli de la DOP Siurana. A la Llotja, a les 19 h. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a inscripcions@cambrareus.org.
La vall del riu Glorieta ens mostra un ecosistema de muntanya ple de memòria i valors. Organitzem una activitat a la natura per a visitar el trull d’oli del mas de Forès, testimoni d’una forma de productivitat del passat, per acabar dins de l’exposició del Mirador d’un antic molí paperer. L’exposició dins del MiMo descobreix la vall a través de les emocions i dels sentits, especialment del gust. Finalitzar amb un tast d’avellana ecològica i oli de la nostra terra.
Activitat gratuïta
Reserva prèvia a 671 05 04 22 (WhatsApp). Aforament limitat.
Més informació a museualcover.com
La VI Festa de l’Avellana arriba al Casal de Vilanova de Prades amb un programa ple d’activitats per gaudir en comunitat. Les inscripcions es poden fer a inscripcio.feec.cat o www.aamp.cat. El dinar popular té un preu de 20 €, mentre que els participants de la caminada gaudiran d’esmorzar, caminada, refresc i dinar per 27 € (federats) o 35 € (no federats). A més, rebran una samarreta de record i un llibre com a obsequi.
Per a poder cel·lebrar l'avellana de Reus com ella es mereix, comptem amb l'ajuda de les següents entitats. Visiteu les seves webs per descobrir-les.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.